Supercar punten ‘voorlopig’ tot begin november


by Henk de Winter |

Het beroep over de uitsluiting van de Amerikaan Tanner Foust tijdens de Nederlandse EK-race zet de definitieve einduitslag bij de Supercars in de wacht tot begin november.

Of misschien zelfs wel later. De eindstand van de Supercars in het Europees Rallycross kampioenschap blijft als voorlopig aangemerkt, totdat het Hof van Beroep van de FIA haar beslissing bekend maakt over het beroep dat de Amerikaanse Autosportbond, ACCUS, tegen het besluit van de Nederlandse Autosportbond, de KNAF heeft ingesteld. Het gaat in deze zaak om de uitsluiting van Tanner Foust tijdens de Nederlandse ronde van het EK Rallycross in Valkenswaard van 13/14 augustus 2011. De FIA hoorzitting is verplaatst van de oorspronkelijke datum 27 oktober 2011 naar 4 november 2011.

Wat is de reden van dit beroep. Foust werd in Nederland uitgesloten na een incident in de derde heat, waarin de aanwezige Sportcommissarissen, Foust schuldig bevonden aan het negeren van de zwarte vlag. Foust’s protest tegen deze uitsluiting werd niet ontvankelijk verklaard door de KNAF, die verklaarde dat het verschuldigde protestgeld niet binnen de gestelde termijn (48 uur) was ontvangen. In beroep gaan bij de FIA  is vrij zeldzaam in zowat elke tak van autosport. RallycrossWorld denkt dat, met betrekking tot Rallycross dit het eerste beroep is dat wordt ingediend bij het FIA Internationale Hof van Beroep.

De FIA beschrijft het Internationaal Hof van Beroep als volgt: ‘The International Court of Appeal is the final appeal tribunal for international motor sport. Established under the FIA Statutes and the FIA’s International Sporting Code it resolves disputes brought before it by any of motor sport’s National Sporting Authorities world-wide, or by the President of the FIA. It can also settle non-sporting disputes brought by national motoring organizations affiliated to the FIA. (‘Het Internationaal Hof van Beroep is de laatste gerechtelijke uitspraak voor de internationale autosport. Opgericht onder de statuten van de FIA en de Internationale Sporting Code van de FIA, het lost geschillen op, die aanhangig worden of zijn gemaakt door een van wereldwijde Nationale autosportbonden, of door de President van de FIA. Het kan ook niet-sportieve geschillen afhandelen die zijn ingebracht door nationale automobielclubs aangesloten bij de FIA.)

Het resultaat van de uitspraak is natuurlijk onbekend. Ook wat voor soort straf er eventueel toegepast zou kunnen worden, en of er überhaupt wijzigingen in het eindresultaat kunnen gaan optreden is koffiedik kijken. Mochten ACCUS cq. Foust succesvol zijn in hun beroep, dan lijkt het erop dat het minste wat Foust kan verwachten is, dat zijn behaalde resultaat van het Nederlandse evenement wordt hersteld. Momenteel moet hij zijn ‘Exclusion of the event’ (nul punten) verplicht opnemen in de eindstand van het kampioenschap. Mocht dat eventueel omgezet worden, dan kan Foust zijn ‘nul’ (0) inbrengen in het kampioenschap en dan kan hij deze ‘nul’ als schrapresultaat in het kampioenschap inbrengen.

Foust rijdt de volledige vier ronden in de derde heat op het Eurocircuit. De gedetailleerde officiële tijdwaarneming van elke ronde in deze derde heat laat zien dat, deze bij  elkaar opgeteld een totaal tijd voor Foust van 3.04.583 oplevert, een 13e tijd van de rijders bij de Supercars in heat 3. Foust komt daarmee achter de als 12e geplaatste Toomas Heikkinen (3m04.278s), maar voor Kevin Procter (3.07.043). Nog meer data. Foust scoorde een 16e tijd in de eerste heat, maar haalde de finish niet in heat 2. Een 16e (heat 1) en een 13e tijd (heat 3) levert Foust 29 punten op. Gemakshalve gaan we er van uit dat we Foust opnemen in heat 3. De rijders met een langzamere tijd dan de Amerikaan zakken een plaatsje. Procter wordt 14e in plaats van 13e, etc. De Nederlander Wil Teurlings (90, 12, 17) heeft na 3 heats ook 29 punten en staat dus gelijk met Foust in punten. Teurlings ‘verliest’ een plaats doordat Foust een (16, 80 en 13) heeft. Wanneer we Foust in de derde heat een tijd zou hebben gehad, dan verandert er nog iets in heat 3. Onder andere bij Liam Doran, die gaat van 14 naar 15 en Doran krijgt na drie heats een 13e plek in plaats van een 12e plaats op de startgrid toegewezen. Toomas Heikkinen krijgt een twaalfde plaats na drie heats. In de finale opstelling was dat net andersom.  Davy Jeanney, Procter, Teurlings en Jos Jansen eindigen ook met een andere kwalificatie-totaal (Na 3 heats). Jeanney en Procter blijven 16e en 17e. Foust glipt er tussenin met een 18e plaats en duwt Teurlings, Jansen en Ron Snoeck, een plaatsje naar beneden in het eindklassement.

Uit de bovenstaande gedetailleerde data blijkt , dat zelfs wanneer Foust zijn tijd in de derde heat had mogen behouden, of wanneer hij daarin wordt ingevoegd, (na uitspraak van de FIA’s Internationaal Hof van Beroep) hij in de  Nederlandse wedstrijd op een 18e plaats zou zijn geëindigd en zich niet zou hebben gekwalificeerd voor een van de finaleraces in Nederland. Zijn resultaat voor dit evenement is en blijft dus nul (0) punten. Maar wel een nul (0) die hij kan schrappen voor de telling in het kampioenschap. Dit in plaats van de nul (0) ‘exclusion from event’ die hij nu verplicht moet inbrengen in het kampioenschap.

Het kampioenschap is voorbij en Tanner Foust staat momenteel op een derde plek bij de Supercars met 107 punten. 7 punten achter Timur Timerzyanov (114). Indien de uitkomst van het beroep, zoals hierboven beschreven voor Foust positief uitvalt en Foust mag zijn nul-score inbrengen. Dat zou dan betekenen dat Foust zijn huidige schrapresultaat, (9 punten van de EK in België) in kan brengen in het kampioenschap. Dan schuift hij met 2 punten Timerzyanov voorbij en is Foust tweede in het EK rallycross bij de Supercars van 2011 kampioenschap.

Foust ‘knokt’ achter de groene tafel voor een eventuele tweede plaats in het kampioenschap bij de Supercars. Wat de uitslag van het Internationaal Hof van Beroep van de FIA gaat worden is zoals al eerder aangegeven koffiedik kijken. Het kan ook zomaar zijn dat de zaak wordt teruggegeven aan de Nederlandse autosportbond, de KNAF. Een tweede optie kan wellicht dat het niet ontvankelijk zijn van Foust’s protest door de KNAF, door het Internationaal Hof van Beroep wordt overgenomen. Dan blijft de zaak zoals hij is. Timerzyanov twee en Foust drie. Wellicht is er ook nog een derde of misschien zelfs een vierde optie. Het wordt wachten tot minstens 4 november 2011.

 

This story in English or French

 

« »