RallycrossWorld in het Nederlands


by Henk de Winter |

The makers of RallycrossWorld start from now on with updates in French, Dutch and German.

Voor alle liefhebbers van het EK Rallycross en de Nationale Rallycross kampioenschappen, vanaf nu is er regelmatig een Nederlandse versie van het belangrijkste rallycrossnieuws op RallycrossWorld te lezen.

Marcus Grönholm op Lydden Hill

Voormalig WK rally kampioen, Marcus Grönholm, zit op 29 augustus achter het stuur van de OMSE/BestBuy Ford Fiesta in de vijfde ronde voor het Brits Rallycross kampioenschap. Sponsor BestBuy is ook actief in het Amerikaanse Global Rallycross kampioenschap met Grönholm en ondersteund ook de Britse rijder David Binks. “We maken tot nu toe een buitengewoon goed seizoen mee met OMSE en we zijn blij dat we onze samenwerking met Marcus in de Verenigde Staten hebben kunnen versterken en dat David (Binks red.) in 2012 gaat rijden in een OMSE Fiesta voor de Britse kampioenschap”, verteld Mark Williams de hoofdverantwoordelijke van BestBuy Financial Services. “Marcus heeft hier in Engeland veel fans en voor ons is het tegelijkertijd een goede mogelijkheid om onze naamsbekendheid op Britse bodem te vergroten”. Binks heeft al een OMSE Ford Fiesta getest in Zweden. Bij die test was ook Grönholm aanwezig. Binks over de Fiesta: “De auto is fantastisch en vergeleken met mijn huidige auto is deze auto een flinke stap voorwaarts.” Het hele team was tevreden met de tijden van Binks, die tijdens de test, zeer dicht in de buurt tegen van Marcus aanzaten. Binks heeft het plan laten varen om dit jaar aan enkele Europese races deel te nemen. Hij concentreert zich nu helemaal op het 2011 Brits kampioenschap.

Petter Solberg: “Nog niet”

Het is niet echt een verassing om de gebroeders Solberg, tijdens de Scandinavische (Noorwegen en Zweden) wedstrijden voor het Europees Kampioenschap Rallycross tegen te komen. De oudste broer, Henning, verscheen in Noorwegen aan de start met de C4 van M Technologies. De Noorse WK rallyrijder laat weten graag twee of drie rallycross wedstrijden per jaar te willen rijden. Definitieve plannen ontbreken echter nog. Wel is Henning Solberg klaar met de (her)opbouw van de M-Sport Ford Fiesta die Mikko Hirvonen chrashte in de voorbereiding van de rally van Zweden eerder dit jaar. De Fiesta staat nu in rallycross-trim en wordt gebruikt door Gymkana driftkoning, de Amerikaan Ken Block in de X Games. De bouw van een eigen rallycrossauto is voor Henning het volgende project. “Rallycross is zeker iets wat ik kan gaan doen na mijn rally carrière. Ik verveel me ontzettend in de tijd tussen de WK-rally’s”, liet hij weten. Henning’s jongere broer Petter was aanwezig in Höljes (S). Niet om te racen. Petter gaf advies aan Sverre Isachsen over het gebruik van de banden onder de Focus. Isachsen was, na het opvolgen van Petter’s advies, ‘gebruik de Pirelli’s’ in de tijdtraining, in de regen, de snelste bij de Supercars. In een 650cc CrossKart reed Petter, in een aparte CrossKart samen met zijn 9-jarige zoontje Oliver een paar rondjes over het Zweedse racecircuit. In tegenstelling tot zijn broer Henning heeft Petter (nog) geen plannen om in de rallycross te (her)starten. “Ik ben bezig met een project voor Pikes Peak Heuvelklim en vertelde de WK-rallyrijder die zijn roots in de Rallycross heeft liggen: “Ik ben nog niet oud genoeg om hier te komen racen.” Met een ‘dikke’ knipoog naar vroegere rallycross ‘tegenstanders’ Ludvig Hunsbedt en Morten Bermingrud.

Van 1 naar 6

De FIA Off Road Commissie legde in Noorwegen bij monde van de voorzitter, de Belg Andy Lasure, een voorstel neer bij de rijders om het gebruik van motoren te gaan beperken inclusief een eventuele sanctie. Al in de EK van Frankrijk (Essay) werd het idee om het gebruik van motoren te beperken aan de rijders voorgelegd, om zo de kosten voor de teams in de hand te houden. Het komt nu regelmatig voor dat een team twee tot drie motoren per race-weekend gebruikt. De FIA Off Road Commissie gaat dit keer wat verder dan het inventariseren van hoe piloten tegen het idee van motorbeperking aan kijken. Het voorstel geldt voor alle teams, dus ook Touringcars en de Super1600. Mocht je een motor wisselen tijdens een wedstrijd dan kom je als rijder, zo houdt het voorstel in, zes plaatsen lager in de finales te staan. De rest van de finalisten schuift een plaats op. Pole-position kan een zesde plaats worden op de A-finale startgrid. Sta je na drie heats elfde en je hebt een motor gewisseld, dan val je, mocht deze regel in werking worden gesteld, buiten de boot van de C-finale. Een regulering van een maximaal gebruik gebruik van motoren kan op draagvlak rekenen van Nederlandse en Belgische piloten. Al speelt bij iedereen wel de vraag hoe de FIA dit wil gaan controleren.

Primeur

Kenneth Hansen Motorsport verscheen in het Zweedse Höljes voor het eerst met een Citroën DS3 Supercar. Teameigenaar Kenneth Hansen heeft bijna twee jaar gewerkt aan dit project. “Dit is zonder twijfel de beste rallycross auto die we ooit gebouwd hebben, in de 20 jaar dat we met Citroën samenwerken”, laat meervoudig Europees Kampioen Kenneth Hansen aan RallycrossWorld weten. Het is na de ZX, Xsara en de C4 het vierde model dat Hansen heeft ontwikkeld voor de rallycross. De DS3 is daarin het eerste ontwerp met een dwars geplaatste motor. De nieuweling is met behulp van de Franse bedrijven M Technologies (design en constructie), Oreca (motor) en Sadev (versnellingsbak) ontwikkeld. De auto was drie dagen voor Höljes ‘ready tot race’ en is toen stevig aan de tand gevoeld op het circuit van het Zweedse Lidköping. Hansen: “De test was zeer geslaagd met dank aan mijn engineers Kennet Nyberg en Richard Toftgren.” Een paar dagen later nam de 14-voudig Europees kampioen zelf plaats op de bestuurdersstoel in de EK-wedstrijd in Höljes. De verwachtingen waren vooraf niet al te hoog gespannen. Nieuwe auto, en Hansen zat al bijna 10 maanden niet meer achter het stuur van een raceauto in een wedstrijd. De teammanager van de de Brit Liam Doran en de Rus Timur Timerzyanov is het racen nog duidelijk niet verleert. De Supercar DS3 kwam met Kenneth Hansen als tweede op het podium te staan. “Dit voelt als een overwinning”.

 

This slideshow requires JavaScript.

« »